Raportul anual privind activitatea ANSPDCP aferent anului 2020

Reprezentantii ANSPDCP au publicat raportul ce prezinta activitatea pe anul 2020, anul pandemiei.

Din acest raport va prezentam urmatoarele:

Raportul de activitate aferent anului 2020 este disponibil public pe site-ul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal la sectiunea ”Informatii generale/Informatii de interes public/Rapoarte anuale”.

Raportul anual contine o prezentare sintetica a activitatii Autoritatii, fiind structurat în concordanta cu principalele competente, in urmatoarele capitole: Capitolul I – Prezentare generala, Capitolul II – Activitatea de reglementare, avizare, consultare si informare publica,Capitolul III – Activitatea de monitorizare si control, Capitolul IV – Activitati in domeniul relatiilor internationale si Capitolul V – Managementul economic al Autoritatii.

Acest Raport contine repere statistice evidentiate in cadrul fiecarui capitol, inclusiv prin grafice comparative cu anii anteriori, cum sunt:

  • numarul de investigatii efectuate in total sau diferentiat (din oficiu, respectiv pe baza plangerilor),
  • numarul de plangeri si sesizari primite,
  • numarul masurilor corective aplicate (inclusiv amenzi),
  • numarul de puncte de vedere emise, numarul de litigii aflate pe rol,
  • numarul de comunicate de presa, numarul de reguli corporatiste/IMI.

Raportul anual 2020 contine, de asemenea, fise de caz/spete  referitoare la activitatea de investigare, precum si cele mai relevante puncte de vedere emise, care reflecta complexitatea activitatii desfasurate, prin raportare la atributiile institutiei noastre.

In ceea ce priveste activitatea de monitorizare si control, in anul 2020 Autoritatea a primit un numar total de 5480 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitate, pe baza carora au fost deschise 694 investigatii.

Numarul plangerilor pe anul 2020 este considerabil, mai ales avand in vedere faptul ca acest an s-a caracterizat prin lock-down, limitarea deplasarilor in afara domiciliului, suspendarea activitatii multor companii, work from home si multe altele de acest fel, iar in aceasta situatie poate majoritatea dintre noi credeau ca totul a intrat intr-un fel de hibernare.

Iata insa ca Autoritatea nationala de protectie a datelor a avut un volum mare de munca, activitatea sa nefiind foarte afectata de toate aceste limitari de care am avut parte noi toti, cetatenii si nu numai.

Investigatiile efectuate au fost multiple, insa merita sa ne amintim de cazul amenzii primite de Banca Transilvania, cand un client al acestei banci a raspuns intr-un mod ironic si foarte comic, solicitarii angajatilor de a motiva cererea de retragere din conturile sale a unei sume mari de bani.

Deranjat probabil de aceasta solicitare, clientul a oferit un raspuns iesit din tipare, lucru care a starnit amuzamentul angajatilor, acestia distribuind conversatia atat intern cat si in afara companiei prin intermediul retelelor de socializare si a aplicatiilor de chat.

Sanctiunea aplicata la momentul respectiv de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a fost una pe masura, 487.380 lei (echivalentul a 100.000 EURO).

Zilele viitoare va vom prezenta si alte informatii utile din raportul ANSPDCP.
Multumim,
Echipa MyBiz GDPR