Persoana fizica amendata

Autoritatea de control in domeniul protectiei datelor- ANDPSCP a facut o noua investigatie, de data aceasta la o persoana fizica.

Va aduceti aminte cand discutam de operatorii de date si persoanele imputernicite care pot fi atat persoane juridice dar si fizice? Ei bine, iata ca o persoana fizica a incalcat din nou regulamentul, a fost supusa unei investigatii si sanctionata pentru neregulile semnalate.

Din comunicatul ANSPDCP:

”Operatorul a fost reclamat cu privire la faptul ca, prin distribuirea unor materiale in cadrul gospodariilor din comuna si prin postarea pe contul personal de Facebook a dezvaluit date cu caracter personal, pe de o parte, ale unei persoane fizice prin difuzarea unei fotografii a fluturasului de salariu ce apartinea acesteia si, pe de alta parte, a dezvaluit date cu caracter personal ale fiului minor al unei alte persoane vizate, continute de o fotografie a unei file din Registrul de evidenta a copiilor inscrisi la Gradinita cu Program Normal din comuna respectiva.”

Asadar, este vorba de o alta sesizare facuta de o persoana fizica la sediul ANSPDCP prin care faptele comise de persoana in cauza au fost relatate reprezentantilor autoritatii de control.

Tot din comunicatul ANSPDCP mai reiese:

”Ca urmare a investigatiei efectuate, Autoritatea Nationala de Supraveghere a constatat ca operatorul nu a prezentat dovezi din care sa rezulte ca a prelucrat in mod legal, datele cu caracter personal continute de fluturasul de salariu al persoanei vizate (nume, prenume, CNP, loc de munca, functie, salariu), incalcand astfel principiile de prelucrare a datelor cu caracter personal prevazute la art. 5 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din RGPD si dispozitiile art. 6 alin. (1) din RGPD.”

Intelegem ca parte din datele facute publice pot cauza mari neplaceri persoanei vizate deoarece acestea dezvaluie situatia financiara, statutul persoanei, lucru deloc placut si ilegal chiar daca vorbim de o postare pe o retea de socializare, la care, insa, pot avea acces extrem de multe persoane.

Mai departe….

”In acelasi timp, operatorul nu a prezentat dovezi din care sa rezulte ca a asigurat informarea persoanelor vizate in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal continute in fila fotografiata din Registrul de evidenta a copiilor inscrisi la Gradinita cu Program Normal (nume si prenume ale fiului minor al persoanei vizate), incalcand astfel dispozitiile art. 14 alin. (1)-(4) din RGPD.

Ca atare, persoana fizica, in calitate de operator, a fost sanctionata contraventional:

– cu amenda, in cuantum de 492.75 lei (echivalentul a 100 EURO) pentru incalcarea art. 5 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din RGPD si a art. 6 alin. (1) din RGPD;

– cu amenda, in cuantum de 492.75 lei (echivalentul a 100 EURO) pentru incalcarea art. 14 alin. (1)-(4) din RGPD.

Investigatia a fost demarata ca urmare a primirii mai multor plangeri.”

Este clar faptul ca astfel de postari si de informatii facute publice provoaca multa valva si mai ales reactia persoanelor care sunt afectate dar si a celor care, dintr-un spirit civic destul de pronuntat, nu pot trece cu vederea peste o astfel de comportare.

Avand in vedere acest caz dar si cazul pe care vi l-am prezentat in articolul Sanctiune aplicata unei persoane fizice cu functie importanta intr-un partid politic, trebuie sa atragem atentia asupra limitarii si a existentei unui control in ceea ce priveste continutul postarilor pe care le faceti pe retelele de socializare si nu numai. Aveti dreptul de a posta orice, atat timp cat nu incalcati si nu aduceti atingere drepturilor altei persoane sau nu incalcati legislatia existenta pe teritoriul tarii unde va aflati.

Multumim,

Echipa My Biz GDPR