Raportul anual privind activitatea ANSPDCP pe anul 2020

Continuand sa studiem datele prezentate de membrii ANSPDCP in raportul privind activitatea autoritatii pe anul 2020, ne-am oprit atentia asupra unui alt detaliu destul de important, citam:

Ca urmare a investigatiilor, au fost aplicate 29 de amenzi in cuantum total de 892.115,95 lei. Totodata, au mai fost aplicate 64 de avertismente si au fost dispuse 65 de masuri corective.

Avand in vedere sanctiunile aplicate, reamintim cazul Directiei Generale de Politie Locala Cluj-Napoca, care a primit un avertisment pentru faptul ca a incalcat prevederile regulamentului GDPR, detalii privind cazul, extrase din comunicatul de presat publicat in data de 22.12.2020:

Investigatia a fost efectuata ca urmare a primirii unei sesizari cu privire la incalcarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal de catre Directia Generala de Politie Locala Cluj-Napoca.

S- a constatat ca Directia Generala de Politie Locala Cluj-Napoca prelucreaza date cu caracter personal prin intermediul sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”, utilizate de catre politistii locali aflati in exercitarea atributiilor de serviciu pentru inregistrarea urmatoarelor categorii de interventii si actiuni:

a) legitimarea persoanelor;

b) conducerea persoanelor la sediul politiei locale;

c) utilizarea fortei si a mijloacelor din dotare;

d) efectuarea controlului coporal sau al bagajului;

e) oprirea vehiculelor;

f) constatarea infractiunilor flagrante si a contraventiilor;

g) cele determinate de prevenirea unui pericol imminent la adresa vietii, sanatatii si integritatii fizice a unei persoane.

Directia Generala de Politie Locala Cluj-Napoca nu a putut face dovada respectarii art. 6 alin. (1) din RGPD privind legalitatea prelucrarii efectuate prin intermediul sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera”.

In consecinta, s-a constatat ca prelucrarea datelor cu caracter personal (imagine, voce) s-a efectuat fara indeplinirea conditiilor de legalitate prevazute la art. 6 alin. (1) din RGPD.

Autoritatile publice nu primesc des sanctiuni, insa stim destul de bine ca deseori lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct in ceea ce priveste protectia si confidentialitatea datelor in activitatea acestora.

Iata ca, din acest motiv, cetatenii iau atitudine iar sesizarile lor au ca efect imbunatatirea situatiei. Nu intotdeauna sesizarile si reclamatiile facute de persoanele vizate au ca efect aplicarea unor sanctiuni de ordin financiar, insa de fiecare data acestea duc la aplicarea unor masuri corective menite sa aduca lucrurile pe un fagas normal.

Revenim si cu alte detalii…..

Multumim, 

Echipa MyBiz GDPR