Conditiile privind accesul la imaginile captate de sistemele de supraveghere

Saptamana aceasta a fost marcata de o noua sanctiune care a fost aplicata unui operator de date pentru nerespectarea dreptului de acces la imaginile captate de camerele de supraveghere pe care o persoana vizata a dorit sa si-l exercite.

Este vorba de un mare retailer care a primit de la o persoana vizata o solicitare de acces la imaginile captate de camerele de supraveghere montate in incinta centrului comercial.

Din comunicatul publicat pe site-ul autoritatii, citam:

Investigatia a fost demarata ca urmare a unei plangeri formulate de o persoana vizata care a reclamat faptul ca operatorul nu a furnizat o copie integrala a inregistrarilor video pentru un anumit interval orar in care aceasta a fost in incinta comerciala respectiva.

In cadrul investigatiei efectuate, s-a retinut ca reprezinta o obligatie a operatorului comunicarea unei inregistrari video ce contine imagini care privesc persoana vizata, ca urmare a exercitarii dreptului de acces de catre acesta, iar comunicarea imaginilor se poate efectua de operator prin luarea masurilor de obturare (”blurare”) a acelor imagini care ar putea sa aduca atingere drepturilor si libertatilor altor persoane fizice, daca este cazul. Prin urmare, operatorul este obligat sa adopte o serie de masuri tehnice si organizatorice, pentru a permite deplina exercitare a dreptului de acces al persoanei vizate, cu respectarea, in acelasi timp, a drepturilor altor persoane fizice.

Ca atare, Autoritatea Nationala de Supraveghere a constatat ca operatorul nu a comunicat complet respectivele inregistrări video solicitate, ceea ce constituie o incalcare a art. 15 alin. (3) din Regulamentul General privind Protectia Datelor.

Situatia trebuia sa fie foarte bine analizata si, asa cum au declarat reprezentantii autoritatii, facute demersuri astfel incat sa fie prelucrate imaginile pentru a respecta, deopotriva, atat drepturile persoanei care a solicitat acces la inregistrari cat si drepturile celorlalte persoane vizate surprinse de camerele de supraveghere.

Este foarte important ca operatorii de date sa faca o analiza amanuntita si sa aplice masuri de siguranta atunci cand vorbim de acordarea accesului la astfel de inregistrari.

Solicitarea de acces la imaginile surprinse de camerele de supraveghere nu trebuie sa dea nastere unui acces neautorizat la datele (imagine, gesturi, comportament) altor persoane deoarece in acel caz vorbim de incalcarea drepturilor persoanelor vizate.

Pentru a putea raspunde solicitarii primite dar si pentru a respecta drepturile tuturor celor surprinsi in imagini, operatorul de date avea optiunea de a obtura imaginea celorlalte persoane, lucru pe care l-au recomandat si reprezentantii autoritatii de supraveghere.

Sanctiunea a fost acordata tocmai pentru faptul ca operatorul de date nu a aplicat aceasta masura de siguranta si a oferit acces doar la acele inregistrari in care apare doar petentul, nefiind pe deplin indeplinita obligatia ce revenea operatorului.

Sursa articol: https://www.dataprotection.ro/

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR