28 Ianuarie, Ziua Europeana a Protectiei Datelor

Anul acesta se implinesc 41 de ani de la adoptarea, in anul 1981, la Strasbourg, a Conventiei 108 pentru protectia persoanelor referitoare la prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal.

Aceasta zi ne da prilejul sa ne reamintim cat de importante sunt principiile privind protectia si siguranta datelor, autoritatile europene marcand aceasta zi prin evenimente prin intermediul carora aduc in atentia publicului importanta respectarii principiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, a dreptului la viata privata si a dreptului la protectia datelor personale, consacrate ca drepturi fundamentale.

In acest sens, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal va organiza, cu ocazia zilei de 28 ianuarie 2022,  o conferinta on-line intitulata „Principalele aspecte constatate in activitatea Autoritatii nationale de supraveghere”, in care se vor prezenta si dezbate aspecte specifice de aplicare a regulilor de prelucrare a datelor personale.

La acest eveniment au fost invitate, in principal, autoritatile si institutiile publice centrale reprezentative, cele mai importante asociatii si uniuni profesionale, camere de comert, companii si reprezentanti mass-media.

Cu aceasta ocazie va fi lansat si Ghidul privind prelucrarile de date efectuate de asociatiile de proprietari, destinat sa lamureasca aspecte specifice acestei categorii de operatori. Un ghid foarte asteptat, mai ales ca au fost nenumarate dezbateri si probleme ridicate de opinia publica pe aceasta tema, fiind aplicate si cateva sanctiuni pentru incalcarea prevederilor regulamentului GDPR.

Sa nu uitam faptul ca activitatea Autoritatii de supraveghere din Romania a fost, in acestia ani, foarte bogata. Intr-un clasament recent alcatuit, care se raporteaza la perioada 2018-2021, Romania se afla in topul sanctiunilor aplicate de autoritatile europene de supraveghere si protectie a datelor, situandu-se pe locul 3 dupa Spania si Italia, cu un numar de 68 de sanctiuni cu amenda in cuantum de 721.000 euro.

Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal https://www.dataprotection.ro/

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR