Semnatura electronica este necesara in aceasta perioada, mai ales pentru obtinerea CSU. Aveti un sumar al procedurii in acest articol

Perioada aceasta cu limitari si restrictii impuse de autoritati fac tot mai stringenta necesitatea utilizarii semnaturii electronice, aceasta fiind utila firmelor care vor sa obtina facilitati, dar si pentru digitalizarea platilor in perioada crizei declansate de pandemia de Coronavirus . Astfel, potrivit dispozitiilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica, recunoscut de catre cel căruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic intre cei care l-au subscris si intre cei care le reprezinta drepturile.

In plus, in contextul pandemiei si al masurilor dispuse de autoritati dupa declararea starii de urgenta, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a avertizat ca in cazul in care nu exista semnatura electronica, Certificatele de Situatie de Urgenta vor fi revocate, asadar este necesar sa gasiti o solutie in acest sens.

Serviciul de semnatura electronica extinsa reprezinta un pachet de date integrat in documentele sau mesajele transmise pe Internet care servesc ca metoda de identificare.

Pentru a produce efectele prevazute de lege, o semnatura electronica extinsa trebuie sa indeplineasca anumite conditii, stipulate de Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica. Ea trebuie sa fie legata in mod unic de un semnatar si sa asigure identificarea acestuia, sa fie creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar (utilizand un dispozitiv criptografic) si sa fie legata de datele in forma electronica la care se raporteaza astfel incat orice modificare sa fie identificabila.

Pentru a putea semna documente electronic, cu valoare legala, trebuie achizitionat un kit de semnatura electronica extinsa, care contine:

  • un certificat digital calificat,

  • un dispozitiv criptografic (token USB pe care este stocat certificatul calificat),

  • aplicatie care permite semnarea electronica a documentelor de orice fel.

Modalitatile de a beneficia de astfel de servicii, sunt:

  1. Cumpararea unui kit de semnatura electronica extinsa direct de la un furnizor de servicii de certificare acreditat in conformitate cu Legea nr. 455/2011.

In contextul pandemiei, Guvernul Romaniei a desemnat Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa furnizeze servicii de certificare calificata destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, in scopul indeplinirii atributiilor functionale, institutiile publice fiind obligate in perioada aceasta sa primeasca documente semnate electronic. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceasta optiune presupune  plata integrala a pachetului, iar in contextul actual, solutionarea cererii dumneavoastra poate dura mai mult, activitatea furnizorilor de servicii de certificare fiind si ea afectata, astfel ca multi furnizori au anuntat deja prelungirea termenelor de raspuns si de livrare a serviciului.

Valabilitatea certificatului este limitata la unul, doi sau trei ani, cu posibilitatea de reinnoire.

  1. Avand in vedere faptul ca majoritatea avocatilor detin o astfel de semnatura electronica, apelati la avocatul dumneavoastra pentru a va ajuta cu semnarea documentelor electronic. Acesta va poate reprezenta in diverse situatii si aveti posibilitatea de a-i transfera dreptul de a semna in numele dumneavoastra. Intr-o astfel de ipoteza, costul serviciilor nu este unul prestabilit, urmand a fi stabilit impreuna cu avocatul dumneavoastra, care va poate asigura si alte servicii juridice.

  2. Majoritatea bancilor din Romania au incheiat parteneriate cu furnizorii de servicii de certificare acredita. Adresati-va bancii dumneavoastra si solicitati mai multe informatii referitor la acest serviciu. Si in acest caz exista solutii diverse cu care bancile vin in intampinarea nevoilor clientului.