Relaxarea restrictiilor si a masurilor impuse de autoritati

In ultimul timp au circulat zvonuri referitor la relaxarea masurilor si a restrictiilor impuse de autoritati pentru a limita raspandirea COVID-19. In aceasta situatie, organele abilitate au tinut sa lamureasca despre ce este vorba mai exact.

Pe platforma https://stirioficiale.ro/ regasim un comunicat de presa pe aceasta tema cu urmatorul continut:

’’ Având în vedere vehicularea în spațiul public a unor propuneri referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică este abilitat să facă următoarele precizări:

  1. Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare.

  2. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară.

  3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

  4. Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate.

  5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor.

  6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.

  7. În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane. ‘’

Presedintele Romaniei a tinut si el sa precizeze faptul ca se ia in calcul si variata relaxarii masurilor dupa data de 15 Mai, insa acest lucru depinde de modul in care vor evolua lucrurile. Aveti mai jos extras din declaratia facuta de acesta:

‘’  E timpul sa ne gandim la un plan de relaxare, atunci cand conditiile vor fi indeplinite. E in vigoare un decret care se termina pe 15 mai. Daca dupa acea data numarul de persoane si numarul de decese scad, daca lucrurile merg inspre bine, e clar ca putem sa intram intr-o faza de relaxare.

Va trebui sa continuam sa traim cu niste restrictii. Aceste chestiuni se hotarasc in baza unor dovezi stiintifice, de catre politicieni. Ele vor fi discutate cu Comitetul Stiintific, cu toti cei implicati in gestionarea epidemiei. Voi face eu declaratii, premierul, ministrul Sanatatii, de Interne, iar pe partea economica – ministrul Economiei.

Toate deciziile se vor lua in baza unor dovezi stiintifice, medicale. Ele nu vor fi anuntate de cineva care vrea sa se profileze politic sau altfel. Am avut un exemplu zilele acestea: Nu poate fiecare institut sa vina cu un plan propriu sa spuna ca asa se va intampla. A aparut o idee care a dus la multa neliniste: Cineva propunea intr-un plan o masura aberanta – ca persoanele peste 65 de ani sa fie carantinate. Asa ceva nu se va intampla, este inacceptabil! Noi traim intr-o societate libera, care se protejeaza in cazul epidemiei, dar nu venim cu astfel de masuri totalitare.

Trebuie sa avem un plan pentru Romania, lucram la el impreuna cu guvernul.

E important sa stim ca dupa 15 mai vom incepe sa implementam masuri de relaxare. Ele vor fi graduale. La inceput vor fi posibile iarasi activitati care prezinta un risc mic de contaminare.

E nevoie de o evaluare a medicilor, a specialistilor, dar si de o evaluare economica.

Relaxare inseamna ca autoritatile se vor implica mai putin in viata fiecaruia, iar responsabilitatea revine mai mult fiecaruia. Fiecare trebuie sa aiba grija de el si de cei apropiati. E prea devreme acum sa discutam despre relaxare. Discutam dupa 15 mai. Daca respectam masurile, sigur asta va duce la o imbunatatire a traiului fiecaruia.

Masurile vor fi luate de guvernanti impreuna cu mine, vi le vom comunica. ‘’

Asadar, decisiv, in aceasta situatie, este modul in care vor evolua lucrurile, daca in perioada imediat urmatoare vom asista la o reducere a numarului de infectari si a deceselor, acest lucru va duce la o relaxare a masurilor si ne va aduce mai multa libertate, insa aceasta masura trebuie privita si ca o masura de responsabilizare, nu inseamna ca am scapat de aceasta problema ci ca tine de noi sa ne protejam pe noi insine si pe cei apropiati.