Obligatia de a purta masca. Cand trebuie sa purtam masca

Avand în vedere evolutia epidemiologica pe teritoriul Romaniei până la data de 02.11.2020 si luand în considerare persistenta unui numar crescut de persoane infectate pe teritoriul national, Comitetul Național pentru Situații de Urgenta a decis sa inaspreasca masurile de prevenire a infectarii cu noul coronavirus Sars-Cov-2.

Astfel, la data de 02.11.2020 s-a publicat Hotararea nr. 51 din 02.11.2020, prin care s-au impus urmatoarele masuri:

Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.

Asadar, pentru toate localitatile care, conform gaficelor  prezentate in raportarile zilnice publicate pe site-ul https://stirioficiale.ro/, depasesc o rata de incidenta de 1,5/1.000 de locuitori, locuitorii acestora au obligatia de a purta masca inclusiv in spatiile publice deschise (piețele, târgurile, zonele de așteptare ale stațiilor de autobuz, peroane și altele asemenea, falezele, zone pietonale, exteriorul obiectivelor turistice, etc).

Continuand pe aceasta obligatie, la alineatul 2 se arata:

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.

Din aceasta precizare, reies urmatoarele:

  1. Daca la nivelul intregului judet, rata de incidenta cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 1,5/1.000 de locuitori, atunci toti locuitorii judetului au obligatia de a purta masca de protectie in spatiile publice, indiferent daca la nivelul localitatii unde se afla rata de incidenta este mai mica, egala sau depaseste valoarea de 1,5/1.000 de locuitori.
  2. In cazul in care la nivelul județului rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura purtarii mastii de protectie se aplica doar la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori si nu se aplica in localitatile cu incidenta mai mica sau egala.

Pentru a face aceasta diferenta este necesar sa urmariti raportarile publicate zilnic pe site-ul https://stirioficiale.ro/, unde regasiti date corecte, dupa care va puteti ghida in ceea ce priveste obligatia mai sus mentionata dar si pentru a afla informatii oficiale in legatura cu evolutia pandemiei si cu masurile de ultima ora luate sau propuse de  autoritati.

Tot pe site-ul respectiv va sunt puse la dispozitie o serie de sfaturi de conduita sanitara, o sectiune de Intrebari frecvente unde sunt adunate cele mai frecvente intrebari  adresate de cetateni, alaturi de raspunsurile oferite de autoritati si sectiunea Hotarari si legislatie , unde sunt publicate ultimele hotarari adoptate de autoritati pentru combaterea pandemiei.

Sursa articol: https://stirioficiale.ro/