Compania Enel a fost amendata din nou

Enel este un mare operator pe piata furnizorilor de energie electrica si gaz. Fiind si un mare operator de date cu caracter personal avand in vedere volumul mare de clienti pe care acest furnizor ii are.

In trecut, compania a fost amendata si de catre autoritatea de supraveghere de la noi din tara pentru nereguli constatate de reprezentantii acesteia. Insa, de aceasta data amenda a fost aplicata de catre autoritatea de supraveghere din Italia.

Decizia a fost luata in urma unor anchete complexe pe care autoritatea de supraveghere din Italia le-a demarat din cauza sutelor de sesizari ale utilizatorilor care au primit apeluri nesolicitate efectuate in numele Enel Energia, unele dintre ele pe baza unor mesaje preinregistrate.

Principalele constatari

Datele colectate de autoritatea italiana au aratat o dependenta omniprezenta si din ce in ce mai invaziva de apelurile promotionale nesolicitate, pentru care nu existau dovezi ale consimtamantului exprimat de persoanele vizate, adresate chiar si utilizatorilor care s-au opus acestui tip de prelucrare. In plus, punerea in aplicare a solicitarilor utilizatorilor de a-si accesa datele cu caracter personal sau de a se opune prelucrarii in scopuri de marketing a fost intarziata sau acestea au fost ignorate pur si simplu.

Decizia

Avand in vedere incalcarile constatate, societatea de supraveghere italiana a aplicat o amenda in valoare de 25.513.977 de euro. Cuantumul amenzii fiind stabilit in functie de natura incalcarii, gravitatea acesteia si numarul de persoane afectate.

In plus, operatorul Enel Energia a fost obligat sa ia toate masurile necesare astfel incat toate prelucrarile de date realizate de catre reteaua sa de vanzari sa respecte normele legale aplicabile segmentului sau de activitate, stabilind pentru fiecare prelucrare in parte temeiul legal, fara alte abateri.

Enel Energia va trebui, de asemenea, sa puna in aplicare masuri tehnice si organizatorice suplimentare pentru a gestiona solicitarile persoanelor vizate de a-si exercita drepturile, in special dreptul de a se opune prelucrarii in scopuri promotionale, astfel incat sa ofere feedback cu privire la aceste solicitari nu mai tarziu de termenul prevazut de legislatie.

Aceasta sanctiune pune accentul, din nou, pe importanta implementarii unui sistem care sa ajute operatorii de date sa nu mai comita astfel de nereguli dar si pe importanta respectarii conditiilor legale privind  raspunsul la solicitarile formulate de persoanele vizate, un aspect deloc de neglijat avand in vedere faptul ca declanseaza foarte multe investigatii ce au ca temei plangerile formulate de persoanele ale caror drepturi au fost incalcate.

Sursa articol: Comitetul European pentru Protectia Datelor https://edpb.europa.eu/news/

 

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR