Ministerul Afacerilor Interne – securitatea si siguranta datelor

Ministerul Afacerilor Interne a emis o avertizare in care aduce la cunostinta cetatenilor o problema foarte grava ce tine de securitatea si siguranta a datelor.

Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender recomanda cetatenilor care trebuie sa paraseasca domiciliul pe durata pandemiei sa evite sa descarce formularele necesare conform Ordonantei Militare nr. 2, de pe alte site-uri decat cele ale autoritatilor, intrucat pot divulga date personale unor necunoscuti.

Ca masuta de precautie, Bitdefender a marcat drept tentative de inselaciune informatica (phishing) sase pagini de internet neoficiale care permit descarcarea sau completarea acestor documente.

Declaratia pe proprie raspundere contine date personale sensibile ale cetatenilor precum numele, adresa de acasa, codul numeric personal sau seria si numarul actului de identitate.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile si pe multe alte site-uri aparute recent, exista riscul ca acele informatii sa fie colectate de catre persoane neautorizate si eventual folosite in diverse tentative de frauda.

De asemenea, unele formulare contin si intervalul orar al deplasarilor in afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui raufacator nu doar adresa, ci si perioada in care acasa nu se afla nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist in securitate informatica la Bitdefender.

Recomandarea pentru cei care sunt nevoiti sa compleze declaratii pe proprie raspundere pentru parasirea domiciliului pe durata pandemiei este sa le descarce numai de pe site-ul oficial https://www.mai.gov.ro/

Paginile considerate suspecte sunt cele de mai jos.

http://carantina.me/

https://declaratie.egovernment.ro/

http://declaratieppr.ro/

https://eu.123formbuilder.com/form-34081/

https://ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com/ords/f?p=105:1:::::: https://declaratie.ro/