Termoscanarea incalca Regulamentul GDPR?

În România, măsura triajului epidemiologic a devenit obligatoriu prin Hotărârea nr. 24/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), ce poate fi descarcata de pe site-ul stirioficiale.ro la sectiunea Hotărâri și legislație si in care regasim urmatoarele prevederi:

Se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Conform prevederilor art. 13 si art. 71, Legea 55/2020, triajul epidemiologic se face in urmatorul mod:

Art. 13: Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:

  1. a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;
  2. b) obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii.

Art. 71 alin. 2: În vederea aplicării măsurilor prevăzute de prezenta lege, ministerele și celelalte autorități responsabile, la propunerea CNSSU, după caz, emit ordine și instrucțiuni.

Ulterior s-a adoptat Hotărârea CNSU nr. 25/2020, care contine urmatoarele prevederi, referitor la triajul epidemiologic:

Se dispune organizarea activitatii institutiilor si autoritatilor publice, precum si operatorilor economici publici si privati si profesionistilor, astfel incat munca sa se desfasoare de la domiciliul angajatilor, iar daca activitatea desfasurata nu permite acest lucru, sa se ia masuri pentru:

  1. a) asigurarea triajului epidemiologic constand in controlul temperaturii personalului propriu si vizitatorilor, la punctele de control-acces in incinte;
  2. b) dezinfectarea obligatorie a mainilor inaintea intrarii in spatiile de lucru;

Pe aceasta tema exista o dezbatere publica, iar multi specialisti din domeniul juridic si cel al protectiei datelor si-au exprimat opiniile referitor la obligatia masurarii temperaturii, considerand ca aceasta prevedere este una care prezintă riscuri majore pentru drepturile omului și viața privată.

Masurarea temperaturii corporale sau termoscanarea este o procedura bazata pe imagistică termică ce permite detectarea rapidă, fără contact, a temperaturilor ridicate a suprafeței pielii.

Termoscanarea poate contitui si o prelucrare de date cu caracter personal sensibile(date privind starea de sanatate), conform unor specialisti. Este vorba de faptul ca aceasta procedura este o procedură medicală care, asimilata cu imaginea unei persoane sau cu alti indicatori care duc la identificarea persoanei fizice, poate genera riscuri privind confidentialitatea datelor dar si riscuri sociale și psihologice.

Exista insa si specialisti care sustin ideea conform careia temperatura corporala nu poate fi considerata data cu caracter personal din mai multe motive, si anume:

  • este variabila, ea poate sa varieze in timp, o persoana poate avea o valoare acum si alta valoare peste un anumit interval de timp.
  • nu este o data cu caracter personal unica ce permite identificarea unei anumite persoane, exista posibilitatea ca aceeasi valoare sa fie comuna unui grup de mai multe persoane, de exemplu: o temperatura corporala cu valoarea 37.3° pot avea mai multe persoane.
  • nu este o data biometrica deoarece nu permite identificarea unica a unei persoane, asa cum se intampla atunci cand vorbim de restul datelor biometrice( imaginile faciale, amprentele digitale, amprentele dentare sau datele dactiloscopice).

Asadar, termoscanarea ramane o procedura pe care o poate face oricine si ar fi indicat sa fie utilizata aparatura omologata in acest sens.

Este recomandat entitatilor care au obligatia de a face acest triaj epidemiologic sa se limiteze la strictul necesar, sa respecte prevederile legale si sa nu faca mai mult decat le este cerut de lege.