Sinteza activitatii ANSPDCP in anul 2020

Anul 2020 este considerat anul restrictiilor si al pandemiei COVID-19, este anul care ne-a fortat sa luam o pauza de la forfota cotidiana, sa ne distantam, sa ne gandim mai mult la sanatatea noastra si a celor din jurul nostru.

A fost anul caracterizat prin distantarea impusa in vederea limitarii raspandirii virusului  si a reducerii efectelor acestuia. Activitatile domestice si cele profesionale au fost regandite astfel incat sa implice cat mai putin contactul intre indivizi.

Autoritatile si-au insusit si ele aceste obligatii si au facut schimbarile ce se impuneau mai ales in activitatea cu publicul. Unde a fost posibila inchiderea sau limitarea activitatii cu publicul, s-au luat aceste masuri, unde nu, au fost impuse regulile privind: distantarea fizica, purtarea mastii de protectie, punerea la dispozitie a solutiilor de igienizare, etc. Totul a fost gandit pentru a asigura totusi continuitatea activitatilor specifice.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a regandit , la randul sau, modul de organizare a activitatii: controalele au fost facute preponderent de la distanta (de la sediul autoritatii), prin comunicarea cu entitatile verificate prin intermediul internetului si al serviciilor de telefonie, iar pentru reclamatii si sesizari au fost stabilite proceduri online pentru transmiterea acestora catre autoritate.
Din raportul ANSPDCP pe anul 2020 publicat pe site-ul lor, putem lesne observa faptul ca activitatea lor nu a fost afectata sau intrerupta de aceasta pandemie.
Raportul ANSPDCP contine urmatoarele date:

In vederea indeplinirii obiectivului Autoritatii Nationale de Supraveghere de asigurare a informarii operatorilor, persoanelor vizate si a publicului larg, prezentam o sinteza a celor mai semnificative aspecte din activitatea Autoritatii Nationale de Supraveghere desfasurată pe parcursul anului 2020.

Astfel, in anul 2020, Autoritatea Natională de Supraveghere a primit un numar total de 5480 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitate, pe baza carora au fost deschise 694  investigatii.

Ca urmare a investigatiilor, au fost aplicate 29  de amenzi în cuantum total de 892115,95 lei.

De asemenea, au mai fost aplicate 64 de avertismente si au fost dispuse 65  de măsuri corective.

In anul 2020, in ceea ce priveste activitatea de solutionare a plangerilor, Autoritatea de Supraveghere a primit un numar total de 5082 plangeri, pe baza carora au fost demarate 296 de investigatii.

In ceea ce priveste incidentele de securitate, in anul 2019 operatorii de date au transmis, atat in temeiul RGPD, cat si al Legii nr. 506/2004, un numar de 194 de notificari, iar sesizarile privind posibile neconformităti cu dispozitiile RGPD s-au ridicat la un numar de 204.

Ca urmare a sesizarilor primite si incalcarilor de securitate notificate de catre operatorii de date cu caracter personal, pe parcursul anului 2020, la nivelul Autoritatii de Supraveghere a fost deschis un numar de 398 de investigații din oficiu.

De asemenea, in contextul cooperarii cu alte autoritati de supraveghere in vederea asigurarii asistentei reciproce, au fost gestionate 56 de solicitari cu privire la aplicarea si respectarea Regulamentului (UE) 679/2016.

Observam numarul destul de mare al sesizarilor si al reclamatiilor primite din partea cetatenilor, 5480 la numar, lucru care denota faptul ca un numar tot mai mare de persoane fizice au inteles care le sunt drepturile si stiu cand se produce o incalcare a unei prevederi a Regulamentului GDPR, sesizand autoritatile ori de cate ori este necesar.
Aceasta constientizare a dreptului la protejarea datelor cu caracter personal, la prelucrarea acestor date intr-un mod corespunzator, la pastrarea confidentialitatii informatiilor si a datelor personale cat si la asigurarea unui mediu sigur de prelucrare, constituie un semnal bun, un semn ca lucrurile merg in directia corecta.
Sursa articol :https://www.dataprotection.ro/