Prelucrarea datelor in programul de vaccinare impotriva COVID-19

Campania de vaccinare impotriva virusului COVID-19 se deruleaza cu pasi repezi, fiind unul din subiectele de interes public major in aceasta perioada.

Primul pas a fost acela de a vaccina personalul medical si pe cei care activeaza in linia intai in lupta impotriva COVID-19, denumit Etapa 1 (click pentru toate detaliile privind etapele de vaccinare), apoi vor urma persoanele care prezinta risc foarte mare de complicatii in caz de infectare, fiind vorba de cei care prezinta afectiuni grave carora infectarea cu noul virus le-ar pune in pericol viata dar si varstnicilor, denumit Etapa 2.

Dupa epuizarea acestor categorii se vor adminstra doze de vaccin oricui doreste sau, mai exact, celor care aleg sa se vaccineze, aici este vorba de Etapa 3.

Vaccinarea impotriva COVID-19 nu este obligatorie ci se bazeaza pe consimtamant.

In vederea vaccinarii a fost pusa la dispozitia cetatenilor platforma #ROVACCINARE (atasat link-ul), aici gasiti informatii oficiale in legatura cu campania de vaccinare si nu numai.

Celor care doresc sa se vaccineze le sunt puse la dispozitie doua variante, fie se pot inscrie pe platforma #ROVACCINARE, fie merg la medicul de familie si acesta ii inscrie pe listele de asteptare.

Inregistrarea pe listele de asteptare si procedura de vaccinare presupun prelucrare datelor cu caracter personal, prelucrare care, conform Ghidului Q&A publicat de autoritati pe platforma #ROVACCINARE  este bazata pe consimtamantul persoanelor vizate.

Ghidul Q&A contine urmatoarele intrebari si raspunsuri:

De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

De aici reiese scopul acestei prelucrari de date, si anume acela de a reduce riscul de raspandire a virusului cat si de a ii reduce efectele negative in cazul infectarii.

Cum sunt protejate datele cu caracter personal privind vaccinarea împotriva COVID-19?

Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

Asadar, exista masuri de protectie a datelor implementate la nivelul platformelor electronice si exista un proiect viitor ce presupune lansarea a unui nou modul care va beneficia de masuri de siguranta a datelor (privacy by design).

Bun, insa nu suficient. La accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), am observat faptul ca acesta are modul de logare si nu permite accesul oricui la datele existente acolo, insa, care sunt masurile implementate din momentul colectarii lor si pana la inscrierea lor in acest registru?

Colectarea datelor se realizeaza de catre medicii de familie si de catre personalul medical existent in punctele/centrele de vaccinare, acestia fiind cei care intra in contact cu aceste date, iar conform Ordinului pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea si functionarea centrelor de vaccinare impotriva COVID-19, la punctul IV. Descrierea circuitului persoanelor venite pentru vaccinare, aliniatul 2.3 precizeaza:

Persoana primeste si completeaza chestionarul de triaj vaccinare adulți — Anexa nr. l, si i se inmaneaza formularul pentru consimtamantul informat. Chestionarul de triaj va fi disponibil pentru descarcare/printare pe site-ul de realizare a programarii si, de asemenea, disponibil in forma printata la receptie.

iar la aliniatul 3 :

La intrarea in zona de triaj medical, persoana prezinta chestionarul de triaj (Anexa nr. l) si medicul efectueaza triajul medical. Daca la triaj nu se identifica nicio contraindicatie la vaccinare, persoana citeste si semneaza formularul de consimtamant informat, si ulterior este directionata catre cabinetul de vaccinare.

Asadar exista un formular de triaj care permite medicului sa faca selectia pacientilor, medicul facand o prelucrare de date sensibile pentru a decide daca pacientul poate fi sau nu vaccinat. Nu putem decat sa speram ca si aceasta prelucrare se va face respectand prevederile Regulamentului GDPR.

Tot din cele precizate mai sus intelegem ca exista un formular de consimtamant in vederea vaccinarii. Problema este ca acest formular pare sa fie disponibil numai in punctele de vaccinare, nu si la cabinetele medicilor de familie.

Ne-a fost semnalat de catre medicii de familie si reprezentantii clinicilor faptul ca nu au acest formular desi ei fac o parte din prelucrare datelor in vederea vaccinarii prin inscrierea pacientilor pe lista de asteptare, motiv pentru care au nevoie sa puna la dispozitia pacientilor formularul de consimtamant.

Tot de consimtamant se vorbeste si in urmatoarea fraza extrasa din Ghidul Q&A:

Daca am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesara vaccinarea?

In studiile clinice, vaccinul a fost administrat si unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 si nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o crestere a nivelului de raspuns imun.  Vaccinarea este disponibila, pe baza consimtamantului, indiferent daca a existat sau nu infectarea.

Reconfirmandu-se faptul ca temeiul de prelucrare al datelor este consimtamantul.

Mai departe, aflam din ghidul Q&A urmatorul lucru:

Persoanele vaccinate le pot infecta pe cele nevaccinate?

Obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat conditionat in Uniunea Europeana, nu a presupus masurarea transmisibilitatii SARS-CoV-2 dupa vaccinare, ci demonstrarea eficacitatii pentru prevenirea bolii Covid-19. Date despre masura in care o persoana vaccinata mai poate transmite virusul urmeaza a fi generate, colectate si analizate in perioada urmatoare. Experienta cu alte vaccinuri arata ca in general o persoana vaccinata transmite intr-o mai mica masura agentul patogen, dar aceasta ipoteza trebuie validata si pentru SARS-CoV-2.

Intelegem de aici ca se vor face studii si cercetari pe persoanele vaccinate inscrise in evidentele autoritatilor pentru a se vedea care este rata transmisibilitatii virusului dupa vaccinare, asadar, datele cu caracter personal se vor prelucra ulterior in scop stiintific.

Pentru acesta prelucrare trebuie sa se aiba in vedere prevederile art. 89 din Regulamentul 2016/679:

Prelucrarea in scopuri de arhivare in interes public, in scopuri de cercetare stiintifica sau istoria ori in scopuri statistice are loc cu conditia existentei unor garantii corespunzatoare, in conformitate cu prezentul regulament, pentru drepturile si libertatile persoanelor vizate. Respectivele garantii asigura faptul ca au fost instituite masuri tehnice si organizatorice necesare pentru a se asigura, in special, respectarea principiului reducerii la minimum a datelor. Respectivele masuri pot include pseudonimizarea, cu conditia ca respectivele scopuri sa fie indeplinite in acest mod.

Aceste scopuri trebuie si ele mentionate in cuprinsul formularului de consimtamant.

Asteptam alte indicatii din partea autoritatilor si mai multe lamuriri, poate chiar raspunsuri clare la intrebarile pe care le-au ridicat toate aceste informari.

Sursa articol: informari oficiale si date de pe platforma #ROVACCINARE