O altfel de abordare pentru identificarea celor mai bune solutii

Statutul si rolul Autoritatilor de supraveghere ne este partial cunoscut, unii dintre noi le asociaza cu acel ”BAU-BAU” care apare de nicaieri si arunca cu amenzi in stanga si in dreapta, altii le percep ca pe salvatorii care sar in sprijinul persoanelor vizate, a celor afectati de incalcarea dreptului la protectia si confidentialitatea datelor personale dar si a dreptului la viata privata.

Insa aceste entitati pot avea si alt rol. Ce ati spune daca o astfel de autoritate ar aduna laolalta cei mai mari experti din domeniu pentru a organiza dezbateri publice menite sa identifice solutii pentru cele mai complicate problemele? Dar daca aceasta autoritate ar oferi GRATIS operatorilor si persoanelor imputernicite ghiduri pentru activitati de prelucrare dintre cele mai complexe care sa usureze munca procesatorilor si sa sporeasca siguranta datelor? Greu de crezut?

Ei bine, astfel de autoritati chiar exista! Vorbim de una dintre cele mai proactive autoritati la nivel european, cea mai implicata in tot ce reprezinta cooperare, consiliere si identificarea celor mai bune solutii menite sa ne protejeze datele personale. Este vorba de CNIL-Autoritatea franceza de protectie a datelor cu caracter personal, un exemplu bun de urmat pentru toate autoritatile europene.

Urmarim cu mare interes activitatea acestei autoritati si va indemnam si pe dumneavoastra sa o faceti, deoarece pe site-ul lor – https://www.cnil.fr/en/home – gasiti multe informatii utile. De la ghiduri pentru DPO, la opinii, ghiduri si dezbateri privind cele mai importante procese de prelucrare existente la nivel european, abordarea acestora fiind una pe intelesul tuturor iar continutul articolelor publicate fiind extrem de util pentru toti cei interesati, indiferent ca vorbim de persoane vizate, de operatori, persoane imputernicite, de alte institutii publice, etc.

Printre ultimele articole publicate pe pagina CNIL se numara cel in care acestia ridica problema privind utilizarea tot mai frecventa a sistemelor care folosesc Inteligenta Artificiala (AI) la nivel mondial si a faptului ca acest lucru ridica noi provocari privind protectia datelor. Ca parte a misiunii sale de informare si protectie a drepturilor persoanelor vizate, de sprijinire a conformitatii si de anticipare si inovare in domeniu, reprezentantii CNIL au emis un set de recomandari care vor constitui parte a unui ghid european privind prelucrarea datelor prin mijloace AI.

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR