Meta Platforms (Facebook) amendat cu 17 milioane de euro

Meta Platforms (Facebook) a fost supus unei investigatii complexe care a avut ca obiect o serie de 12 notificari de incalcare a principiilor de prelucrare a datelor, primite in perioada cuprinsa intre 7 iunie 2018 si 4 decembrie 2018.

Investigatia s-a desfasurat prin colaborarea mai multe autoritati europene de protectie a datelor, intrucat prelucrarea supusa investigatiei este una  „transfrontaliera”, motiv pentru care decizia trebuia sa treaca prin procesul de codecizie prevazut la articolul 60 din GDPR si toate autoritatile europene de supraveghere au participat in calitate de factori de codecizie.

Scopul anchetei a fost acela de a examina masura in care operatorul a reusit, in toata perioada scursa de la momentul in care s-a produs incalcarea pana in prezent, sa implementeze masuri care sa asigure conformitatea cu cerintele articolului 5 alineatul (1) litera (f), ale articolului 5 alineatul (2), ale articolului 24 alineatul (1) si ale articolului 32 alineatul (1) din RGPD in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal relevante pentru cele 12 notificari privind incalcarile semnalate.

Din pacate, investigatia a demonstrat ca operatorul nu a reusit sa dispuna de masuri tehnice si organizatorice adecvate, asta in ciuda faptului ca informatiile si documentele justificative furnizate de operator in cursul anchetei ar putea fi considerate similare cu cele mai bune practici din industrie si cu cele mai recente tehnologii. Insa, cu toate aceste masuri, operatorului i-a fost imposibil sa demonstreze ca datele utilizatorilor din UE sunt in siguranta si ca incalcarile semnalate in anul 2018 nu se vor mai repeta.

Amenda aplicata a fost de 17 milioane de euro, valoarea acestei amenzii fiind stabilita luand in calcul propunerile tuturor autoritatilor de supraveghere participante la investigatie dar si natura si gravitatea incalcarilor semnalate.

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR