Legătura de prietenie dintre utilizator și tehnologie

Pentru că luna iunie debutează cu ziua copilului și pentru că, indiferent de vârsta pe care o avem, ne plac jocurile și să legăm prietenii, de ce să nu vorbim în acest caz și de prieteniile legate între om și tehnologie, aceasta din urmă putând avea o latură prietenoasă, inclusiv din punct de vedere al aplicării Regulamentului General privind Prorecția Datelor (GDPR).

Haideți să vedem împreună ce înseamnă un soft prietenos care să respecte legislația privind protecția datelor cu caracte personal.
Un soft prietenos poate îmbraca forma unei aplicații sau a unui program cu interfață și funcționalități concepute într-un mod intuitiv, ușor de înțeles și plăcut pentru utilizatori, care să faciliteze aplicarea și gestionarea corectă a Regulamentului GDPR.

Un astfel de soft poate oferi utilizatorilor săi o experiență unică, prietenoasă și plăcută, făcându-i să se simtă confortabil și protejați în momentul utilizării, fiind proiectat cu atenție tocmai pentru a crea această “legătură de prietenie” între utilizator și soft.

Printre multiplele caracteristici ale unui soft prietenos putem enumera câteva:
– Interfață intuitivă, care oferta informații clare și concise despre prelucrarea datelor cu caracter personal, prin utilizarea unui limbaj simplu, despre scopurile prelucrării, temeiul legal și drepturile utilizatorilor în legătură cu datele lor personale. Acesta este ușor de înțeles și de navigat pentru toți utilizatorii, indiferent de vârstă, cultură, diferență socială, nefiind nevoie că aceștia să învețe o sumedenie de comenzi și să parcurgă manuale de utilizare complexe și complicate pentru a-l utiliza.

– Flexibilitate și personalizare a setărilor de confidențialitate, oferind opțiuni clare pentru gestionarea acestora și pentru a se potrivi cu preferințele utilizatorilor, aceștia putând personaliza ce date să fie colectate, precum și aspectul, preferințele, setările pentru o experiență unică în timpul utilizării.

– Design-ul plăcut încurajaza utilizatorii să exploreze și să utilizeze aplicația. Elementele grafice, fonturile sau culorile sunt alese cu grijă pentru a crea o experiență unică, plăcută și atrăgătoare, astfel încât utilizatorilor să le facă plăcere să folosească aplicația, oferind totodată protecție a drepturilor acestora.

– Indicatoare și mesaje clare privind drepturile utilizatorilor în ceea ce privește datele cu caracter personal, aceștia fiind ghidați în timp ce folosesc aplicația, ca de exemplu pop-up-uri explicative, mesaje de eroare prietenoase sau tutoriale interactive care îi învață pe utilizatori cum să utilizeze funcțiile cheie, precum și dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul la ștergerea datelor și dreptul la portabilitatea datelor.

Prin urmare, evoluția tehnologiei nu ne oferă numai o perspectivă nouă de viitor, ci și una actuală, punându-ne la dispoziție softuri prietenoase care să ne ofere experiențe unice, plăcute și lipsite de griji, creând legături între utilizatori și softul respectiv.

Totodată, oricât de prietenoase sunt softurile, nu trebuie să uităm că acestea trebuie să ne ofere protecție din punct de vedere al securității cibernetice și că legăturile interumane ne definesc ca specie, inteligența artificială neputând să înlocuiască relațiile pe care le avem cu cei din jurul nostru.

Nu uitați să vă bucurați de copilărie, indiferent de vârsta pe care o aveți.