Generator menit sa faciliteze descarcarea documentelor necesare tuturor cetatenilor pentru deplasarile in afara domiciliului

In aceste zile au fost lansate diverse solutii care vin in ajutorul cetatenilor pentru a le facilita obtinerea documentelor necesare deplasarilor in afara gospodariei/locuintei. Insa, trebuie sa aveti foarte mare grija la sursa la care va abonati pentru a obtine aceste documente deoarece s-a constat faptul ca de multe ori se profita de pe urma acestei crize declansate de situatia de urgenta declarata in Romania.

Una din problemele semnalate de oficialitati este faptul ca multe site-uri neoficiale dau posibilitatea cetatenilor sa isi completeze documentele online si sa le genereze automat, insa in spatele acestei intentii bune se afla de fapt cu totul altceva, fiind vorba de modalitati de colectare de date prin metoda phishing.

Unul din aceste exemple este lansarea unui asa-zis generator menit sa faciliteze descarcarea documentelor necesare tuturor cetatenilor pentru deplasarile in afara domiciliului conform Ordonanței militare nr. 2 din 21 martie 2020, este vorba de Declarația pe proprie răspundere și Adeverința permanentă ce sunt necesare a fi prezentate organelor abilitate.

Specialistii in securitate informatica au verificat platforma (disponibila la adresa https://carantina.me) si au transmis Ministerului Afacerilor Interne faptul ca aceasta este o tentativa de inselaciune informatica de tip phishing.

Apelati numai la sursele oficiale pentru a obtine aceste documente cat si informatiile reale referitor la situatia actuala!

Va reamintim faptul ca este permisa deplasarea in afara domiciliului in urmatoarele situatii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; In acest caz cetatenii trebuie sa prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator.

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizicăindividuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoanevârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Exceptie de la regulile impuse mai sus, pentru persoanele care au implinit varsta de 65 de ani, constituie situatiile in care acestia fac deplasari în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

 

Sursa: juridice.ro