DOUĂ AMENZI într-o singură zi ! Enel Energie SANCȚIONATĂ

În urma unei investigații mai amănunțite, realizate de către ANSPDCP, asupra    operatorului S.C. Enel Energie S.A. au fost constatate anumite prevederi și dispoziții încălcate de către aceștia. Mai exact, vorbim despre încălcarea a  două prevederi din Regulamentul General privind Protecția Datelor,  și totodată încălcarea unei dispoziții din același regulament.  Astfel că,  investigațiile au avut ca rezultat sancționarea imediata a operatorului . â

Investigația a avut loc, în urma unei plângeri  prin care S.C Enel Energie S.A.  era acuzat de prelucrarea datelor cu caracter personal într-o manieră în care baza nu era una tocmai legală, conform A.N.S.P.D.C.P. , Enel Energie S.A. nu a putut face dovada obținerii consimțământului reclamantului pentru transmiterea de notificări pe adresa de e-mail a acestuia  și fără respectarea principiului exactității datelor.  

Ce inseamna acest lucru? Este vorba de faptul ca ENEL s-a folosit de datele unei persoane fara a avea consimtamantul acesteia si nici un alt fundament de a le utiliza( in speta: un contract, interesul legitim sau o obligatie legala ),  iar datele respective nu era tocmai corecte, ceea ce reprezinta conform GDPR o incalcare foarte grava.  

Chiar dacă au existat mai multe reclamații venite din partea persoanei vizate cu privire la dezactivare transmiterii de notificări, acestea nu au fost oprite, incalcandu-se astfel dreptul la opozitie. 

Aici vorbim de faptul ca o persoana are dreptul de a se opune iar operatorul de date trebuie sa respecte acest drept, constituind o exceptie de la aceasta regula numai situatia in care respectiva prelucrare de date face obiectul unui contract sau o obligatie legala a Operatorului de date. Mare atentie insa, daca datele sunt incorecte, ele trebuie actualizate inainte de a continua prelucrarea. 

  Astfel, operatorul, S.C Enel Energie S.A.  a fost sancționat de două ori,  fiecare amendă fiind în cuantum de 14.334,30 lei, aproximativ 3.000 EURO iar valoarea totală estimată fiind de 6000 EURO.  

Enel nu este la prima sa abatere, existand un precedent in ceea ce priveste atat incalcarile Regulamentului cat si sanctiunile primite din partea Autoritatii. 

In trecut ENEL a mai fost sanctionat pentru faptul ca a dezvaluit datele unor abonati prin trimiterea eronata a unor facturi. 

 Este foarte important de mentionat faptul ca aceste amenzi vin ca urmare a unor nereguli destul de grave semnalate de consumatori/persoanele vizate. Iar in ultima perioada aceste reclamatii s-au inmultit, ceea ce denota faptul ca din ce in ce mai multi romani inteleg ce drepturi au si cer respectarea acestora. 

 Sursă aici