Declaratia Presedintelui Romaniei referitor la prelungirea duratei starii de urgenta

Astazi, 06.04.2020, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declarat intr-o conferinta de presa, faptul ca doreste si considera necesar sa prelungeasca starea de urgenta.

Starea de urgenta a fost declarata de Presedintele Romaniei pe data de 16.03.2020 pentru o perioada de 30 de zile. Avand in vedere evolutia lucrurilor si crestere semnificativa atat a cazurilor de infectari cu  noul coronavirus SARS-CoV-2 cat si a deceselor survenite la pacientii infectati cu acest virus, este de asteptat ca starea de urgenta sa fie prelungita.

Din delaratiile facute de Presedintele Romaniei se intelege faptul ca saptamana aceasta se lucreaza la elaborarea textul noului decret iar saptamana viitoare acesta va decreta stare de urgenta pentru inca o luna.

Starea de urgenta reprezinta o masura exceptionala ce poate fi luata de catre Presedintele Romaniei in situatii ce implica existenta si expunerea la pericole grave actuale sau iminente care afecteaza securitatea nationala sau in cazul unor calamitati pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor unor dezastre.

Starea de urgenta este reglementata de Constitutia Romaniei si de Legea nr. 453 din 1 noiembrie 2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

Asadar, in contextul epidemiologic actual, avand in vedere evolutia nefavorabila a indicatorilor privind cazurile de infectari si decese atat la nivel national cat si european si mondial, ne putem astepta la masuri mult mai drastice, noi limitari privind restrictiile de circulatie, dar si multe alte restrictii pe care autoritatile le vor aplica in eforturile acestora de a readuce totul pe un fagas normal si de a limita pe cat posibil raspandirea virusului.

Asteptam cu mare interes noul decret si vom reveni cu detalii in momentul in care vom avea acces la informatiile respective.