Concursurile tip giveaway și protecția datelor cu caracter personal

Concursurile tip giveaway au devenit tot mai populare pe platformele online, acestea luând locul tombolelor de odinioară.

În cadrul acestor concursuri, atât organizatorii, în principal, cât și participanții ar trebui să aibă în vedere respectarea prevederilor legale în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Măsurile pe care un organizator ar trebui să le implementeze pentru a asigura protecția datelor personale ale participanților sunt:
Politica de confidențialitate, care trebuie să fie cât mai detaliată, accesibilă și explicită, astfel încât participanții să înteleagă modul în care sunt colectate, utilizate și protejate datele lor personale.

Scopul pentru care sunt colectate datele participantilor. În concursurile tip giveaway, de cele mai multe ori datele personale sunt colectate pentru a notifica câștigătorii.

Măsurile de Securitate luate pentru protejarea datelor împotriva accesului neautorizat sau a utilizării neadecvate.

Participanții trebuie să își exprime consimțământul clar, informat și în mod explicit.

Organizatorilor le este recomandat să colecteze doar informațiile necesare pentru desfășurarea concursului.

Este recomandat ca reținerea datelor să nu se facă pe o perioadă mai mare decât este necesar pentru scopurile concursului și în conformitate cu prevederile legale aplicabile în materie de protecția datelor.

În general datele reținute pentru astfel de concursuri pot include numele și prenumele participanților, adresa de mail, numărul de telefon, data nașterii, fiind necesară colectarea lor proporțional cu scopul concursului și să fie limitată la informațiile necesare desfășurării concursurilor.

Organizatorii trebuie să fie conștienți de responsabilitățile lor legale în ceea ce privește colectarea și utilizarea datelor personale și să implementeze măsuri adecvate pentru a asigura conformitatea și protecția datelor participanților.

Dacă aveți nevoie de consultanță în ceea ce priveste organizarea unui astfel de concurs, specialiștii Mybiz GDPR sunt la dispoziția dumneavoastră. Vă invităm să ne contactați aici.