Colectarea datelor fara consimtamant

Vi s-a intamplat sa aveti o discutie sau sa asistati la o discutie referitor la un anumit produs, avand telefonul langa dumneavoastra, iar in momentul in care ati accesat contul de google sau ati intrat pe o platforma de socializare sa fiti asediat de reclame si articole in legatura cu acel produs?

In acel moment probabil v-ati gandit ca nu este o simpla coincidenta, ei bine, nu, nu este deloc o simpla coincidenta.

Din pacate, din dorinta arzatoare a operatorilor de a-si promova serviciile si produsele, se intampla de foarte multe ori sa fim victimele unor prelucrari abuzive, sa ne fie utilizate datele fara acordul nostru.

Intr-o astfel de situatie ne bucuram ca exista Regulamentul GDPR si legislatia de protectie a datelor si a dreptului la viata privata.

O situatie asemanatoare a fost raportata de autoritatea belgiana de protectie a datelor. Mai exact, este vorba despre un operator care a dezvoltat o platforma menita sa conecteze utilizatorii cu furnizorii acestora si unde pot incarca documente, pot efectua plati unii catre altii, s.a.m.d.

Persoana care a inaintat reclamatia catre autoritate nu este un utilizator al acestei platforme, cu toate acestea, el locuia cu un prieten care era utilizator al platformei.

In acest context reclamantul a fost de acord ca factura de apa (care era pe numele sau) sa fie incarcata pe aceasta platforma de colegul sau de apartament pentru ca acesta sa o poata plati.

Dupa incarcarea facturii, platforma a identificat titularul si i-a trimis automat invitatii pentru deschidere cont, specificand furnizorii reclamantului care sunt inscrisi in platforma.

Reclamantul nu a dat curs invitatiilor, insa, din lipsa unor masuri de siguranta adecvate, colegul de camera putea sa acceseze cu usurinta diferite date financiare si medicale ale reclamantului, cel mai probabil date pe care plarfoma le-a colectat in momentul in care a cautat informatii cu privire la reclamant.

Autoritatea belgiana a sanctionat operatorul, desi acesta a luat rapid masuri pentru a remedia problemele semnalate.

Orice incident de natura sa afecteze siguranta datelor noastre este sanctionat de legislatia europeana, motiv pentru care consideram ca este de datoria noastra sa aducem la cunostinta autoritatilor orice abuz.

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR