Ce se va intampla dupa data de 15 Mai?

Incepand cu data de 15 mai vom avea parte de o relaxare a masurilor impuse de autoritati, o parte din restrictii vor fi ridicate.

Presedintele Romaniei a spus, intr-o declaratie de presa facuta luni, 04.05.2020, ca nu este vorba de o relaxare completa deoarece nu ne aflam pe traiectoria descendenta a pandemiei. Vom trece de la starea de urgenta la cea de alerta.

Numarul celor infectati cu noul Coronavirus se apropie de 14.000 iar cel al deceselor provocate de acest virus de aproximativ 1.000 de decese, asadar situatia nu este una care sa permita o relaxare totala, insa contextul economico-social cere o imblanzire a restrictiilor.

Presedintele a precizat: „Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut şi suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut, însă la un moment dat trebuie să mergem mai departe şi acest mai departe se concretizează în forma de organizare trecând de la stare de urgenţă la stare de alertă.

Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19″.

Totodata, Presedintele s-a declarat satisfacut de faptul ca cetatenii au respectat indemnul autoritatilor si au stat acasa de 1 Mai, precizand ca nu au fost inregistrate incalcari semnificative a regulilor in perioada respectiva.

Printre masurile pe care le au in plan autoritatile, Presedintele a precizat urmatoarele: va fi permisa libera circulaţie în interiorul localităţilor, se vor redeschide cabinetele stomatologice, saloanele de infrumusetare, muzeele şi bazele sportive pentru sportivii de performanţă.