Angajati monitorizati video si audio in scopuri ce incalca legislatia

O noua sanctiune aplicata unui operator din categoria furnizorilor de solutii hi-tech pe zona de retail, mai exact: antene antifurt, etichete si accesorii, solutii de expunere si protectie.

Acesta a fost supus unei investigatii din partea reprezentantilor Autoritatii nationale de supraveghere a prelucrarii datelor cu caracter personal (ANSPDCP), care au constatat incalcari destul de grave ale prevederilor Regulamentului GDPR.

Despre ce a fost vorba?

Sanctiunea a fost  acordata intrucat s-a constatat faptul ca operatorul  a prelucrat date cu caracter personal ale angajatilor sai prin utilizarea unui sistem audio-video (imagine si voce), fara a face dovada respectarii temeiurilor legale prevazute de art. 6 alin. (1) din RGPD, respectiv obtinerea consimtamantului persoanelor vizate, indeplinirea unei obligatii legale sau prevalenta interesului sau legitim asupra intereselor, drepturilor si libertatilor persoanelor vizate.

De asemenea, s-a constatat faptul ca operatorul a luat masura monitorizarii angajatilor la locul de munca prin sisteme de supraveghere audio-video fara a respecta primul principiu statuat de art. 5 alin. (1) lit. a) din RGPD, potrivit caruia operatorul are obligatia de a prelucra datele in mod legal, echitabil si transparent fata de persoana vizata.

Angajatii erau monitorizati atat video cat si audio, problema fiind aceea ca lipsea o dovada a respectarii obligatiei de incadrare a prelucrarii intr-unul din temeiurile legale mentionate mai sus.

Bineinteles ca acestea sunt temeiurile care ar putea constitui baza legala pentru prelucrarea precizata, insa unele dintre ele nu sunt aplicabile din motive destul de importante, iar ca sa va dam cateva indicii, precizam:

Consimtamantul persoanelor vizate, acestia fiind angajatii companiei, compania fiind angajatorul, in situatia de fata. Raportul dintre cele doua categorii fiind unul de subordonare.

Ei bine, principala regula privind  consimtamantul este aceea ca acesta trebuie sa fie exprimat liber, fara constrangeri care pot afecta acest principiu. In situatia de fata, subordonarea aceasta poate afecta foarte mult insasi cea mai importanta regula a consimtamantului.

Indeplinirea unei obligatii legale, in situatia de fata, operatorul clar nu avea o astfel de obligatie de respectat. Monitorizarea angajatilor in aceasta maniera este greu de incadrat intr-un astfel de temei, fiind rare situatiile care chiar impun astfel de masuri.

Prevalenta interesului legitim al operatorului asupra intereselor, drepturilor si libertatilor persoanelor vizate, aici exista posibilitatea incadrarii, insa interesul legitim trebuie sa fie clar unul puternic, care, pus in balanta cu drepturile si libertatile angajatilor, sa produca un efect dominant si sa incline balanta in favoarea operatorului.

Aici, un expert in domeniul protectiei datelor ar recomanda realizarea unei Evaluari a Impactului asupra Protectiei Datelor-DPIA pentru a stabili acest caracter dominant al interesului legitim.

Investigatia a fost demarata ca urmare a unei sesizari, prin care se semnala faptul ca operatorul are instalate unele camere de supraveghere audio-video in interiorul birourilor, pentru supravegherea directa a angajatilor la locul de munca unde isi desfasoara activitatea si inregistrarea discutiilor dintre acestia, in scopul utilizarii lor ulterioare impotriva respectivilor angajati.

Motivul monitorizarii mentionat de autorul sesizarii este unul care afecteaza in mod clar drepturile si libertatile angajatilor, avand in vedere faptul ca le-a fost limitat si chiar ingradit dreptul la opinie, acestia constientizand efectele nedorite ale monitorizarii asupra propriei persoane.

Operatorul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 24.745,00 lei (echivalentul a 5.000 EURO).

Si o concluzie a reprezentantilor autoritatii privind aceasta investigatie si cele constatate:

In acest context, subliniem faptul ca, in masura in care un angajator utilizeaza sisteme de monitorizare prin mijloace de supraveghere video la locul de munca, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor in scopul realizarii intereselor legitime ale angajatorului (art. 6 alin. 1 lit. f) din RGPD) se realizeaza cu respectarea dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 190/2018 care stabilesc, ca prima conditie, pe aceea ca interesele legitime urmarite de angajator sa fie temeinic justificate si sa prevaleze asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate.

Urmariti-ne pentru alte stiri si informatii utile!

Multumim,

Echipa MyBiz GDPR