Amenda record primita de H&M

Marele retailer de articole de imbracaminte H&M-Hennes & Mauritz AB a fost tinta unei anchete demarata de catre Autoritatea pentru Protecţia Datelor din Germania, ancheta care a dezvaluit faptul ca retailerul colecta si prelucra date privind viata privata a angajatilor. Aceste date faceau parte dintr-o evidenta la care aveau acces cativa manageri de departamente. Datele colectate apartineau unui numar destul de mare de angajati si erau date ce privesc starea de sanatate a angajatilor (boli de care acestia sufereau, diagnostice medicale), convingerile religioase dar si lucruri personale ce tineau de viata de familie a angajatilor (conflicte cu membrii familiei, relatiile cu membrii familiei).

Reamintim faptul ca aceste date cu caracter personal fac parte din spectrul datelor sensibile si ele pot fi prelucrate NUMAI in conditii de maxima siguranta si atunci cand ele sunt strict necesare. In cazul H&M nu gasim un motiv plauzibil care sa permita prelucrarea acestor date, lucru pe care si retailerul l-a recunoscut, precizand printr-un comunicat de presa faptul ca aceasta colectare este considerata ca fiind o ”deficienta a centrului de servicii” si ca s-au luat masuri pentru a remedia problema.

Amenda aplicata lantului de magazine a fost una cu o valoare destul de mare: 35,3  milioane de euro.

Intr-un comunicat dat publicitatii de catre Autoritatea pentru Protecţia Datelor din Germania regasim o declaratie a presedintelui autoritatii, domnul Johannes Caspar, in care acesta afirma: ”Acest caz demonstrează un dispreţ grav faţă de normele privind protecţia datelor”, de aici intelegem cat de grava este aceasta incalcare din punctul dumnealui de vedere. Cat despre valoarea mare a amenzii acesta a tinut, de asemenea, sa precizeze: ”este justificat şi ar trebui să descurajeze companiile să încalce viaţa privată a angajaţilor”.

Asadar, mare atentie la volumul de date cu caracter personal colectate si la scopul colectarii lor!

 

Sursa articol: https://www.wall-street.ro/