120.000 lire amenda pentru un post de televiziune din Londra

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal din Anglia – Information Commissioner’s Office (ICO)  a aplicat unui post de televiziune din Londra o amenda cu valoarea de 120.000 de Lire deoarece a filmat ilegal pacientii unei maternitati.

Compania de televiziune True Vision Productions (TVP)  a montat cateva camere si microfoane in incinta maternitatii, care asigura serviciile sale pacientelor cu probleme legate de sarcina si a folosit imaginile pentru realizarea unui documentar despre decesul prematur al copiilor. Intre maternitate si compania de televiziune exista un acord pentru plasarea camerelor si microfoanelor insa ICO a constatat, in urma anchetei realizate, faptul ca pacientele nu au fost instiintate corespunzator si nici nu s-a procedat la obtinerea consimtamantului din partea acestora.

TVP a afisat langa camerele de luat vederi si in salile de asteptare anunturi privind realizarea filmarilor si a plasat scrisori pe mesele din salile de asteptare, insa in cadrul anchetei s-a constatat ca aceste demersuri nu au furnizat pacientilor explicatii adecvate si contineau o notificare incorecta potrivit careia pacientele şi vizitatorii nu ar fi filmati fara permisiune lor.

Mai mult, pacientele au fost foarte afectate la aflarea vestii ca au fost filmate in ipostaze atat de intime si chiar traumatizante, imaginile cuprinzand date cu caracter personal foarte sensibile.

Intr-o declaratie facuta de Steve Eckersley, directorul de investigatii ICO, acesta spune ca intelege faptul ca exista un interes public destul de mare pentru astfel de programe care au ca scop informarea si educarea opiniei publice, insa considera ca pot fi gasite modalitati de realizare a lor mult mai putin invazive si care sa respecte cadrul legal mai ales ca este vorba de prelucrarea unor date medicale cu caracter foarte sensibil. Deasemenea a declarat ca nu a identificat un motiv intemeiat pentru care TVP nu a facut informarea pacientilor in mod corespunzator.

Urmare a anchetei facute de ICO, TVP a decis suspendarea filmarilor, ulterior au fost reluate dar folosind alte tehnici de filmare iar documentarul a fost dat publicitatii dar nu a cuprins filmarile realizate ilegal, acestea au fost sterse definitiv.

Atunci cand vorbim de informatii cu un astfel de impact emotional trebuie luate toate masurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor si libertatilor Persoanelor Vizate, chiar daca scopul realizarii respectivului documentar viza interesul public totusi acest fapt nu justifica lipsa informarii si privarea pacientilor de dreptul de a decide daca vor sau nu sa fie filmati .

In esenta, GDPR-ul urmareste sa protejeze drepturile si libertatile Persoanelor Vizate iar in situatia de fata acest lucru se putea face prin informarea clara si precisa a fiecarui pacient in parte.